Hier een korte uitleg over het kubben.

 

Wat is kubb?

 

  • Kubb is een van origine Zweeds spel waarbij je houten blokken van elkaar om moet gooien.

 

De naam "kubb"

 

  • Het woord "kubb" betekent "houten blok" in het Gotlands dialect van het Zweeds.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korte uitleg van de regels van kubb:

 

  • Je speelt het kubbspel op een veld van 5 bij 8 meter, meestal gras, maar sneeuw, gravel of zand kan ook. Je speelt met 2 tot 12 spelers, verdeeld over twee teams. Beide kubbteams beginnen met 5 houten blokken (kubbs) op hun achterlijn en in het midden van het veld staat een groot blok, de koning. Het team dat aan de beurt is, krijgt 6 houten werpstokken, waarmee ze de blokken van het andere team moeten omgooien. Omgegooide kubbs worden weer in het speelveld geworpen en weer overeind gezet. Deze moeten omgegooid worden, voordat een team op de kubbs op de achterlijn mogen mikken. Als het op den duur gelukt is om alle blokken van het andere team om te gooien, mag je proberen de koning om te gooien. Lukt dat, heb je gewonnen. Natuurlijk komt er nog iets meer bij kijken, maar dat vind je in de officiële spelregels van kubb.

 

Geschiedenis:

 

  • Het verhaal gaat dat dit spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld, bij het verzamelen van het brandhout. Maar wellicht is dit meer een verhaal dan dat het echt waar is, want het wordt nergens bevestigd. In de jaren 90 werden de eerste spellen geproduceerd voor de commercie en werd het kubben snel populair. Sinds 1995 wordt er jaarlijks een WK georganiseerd op Gotland en sinds 2007 een BK in België.

 

Verspreiding:

 

  • Steeds meer mensen in België maken kennis met kubb. De één is het tegen gekomen op vakantie in Zweden of een ander land in Scandinavië, de ander zag het gewoon ergens op een camping of in een jeugdbeweging. Maar de grootste verspreiding gaat van familie tot familie. In Zweden schijnt het volkssport nummer 1 te zijn. In België wordt het gelukkig ook steeds populairder.